Globálne vplyvy degradačných činiteľov životného prostredia - Černota, Mikuláš, 1979-
Degradácia životného prostredia. Kauzálne prepojenie migrácie, klimatických zmien a degradácie prostredia. Globálne faktory degradácie krajiny - dezertifikácia, topenie ľadovcov, nákazy prenášané vektormi, zvyšovanie hladiny mora, deforestácia. Vzťah degradácie lesov a prírodných katastrof.