Innovations and quality, innovations and marketing - Ferencz, Vojtech
Proces neustáleho zabezpečovania kvality je nutným predpokladom uplatnenia výrobkov na trhu, ale aj celkového komerčného úspechu inovácií. Preto od inovačnej aktivity nemožno oddeliť podnikové aktivity súvisiace s neustálym zabezpečovaním a zlepšovaním kvality. Aj slovenské podniky v tejto oblasti sa dokážu v mnohom poučiť zo skúseností vyspelých trhových ekonomík. Námety pre vrcholový manažment v oblasti riadenia kvality sú často podobné námetom, ktoré sa nachádzajú v literatúre o manažmente inovačného procesu.