Liberalizácia trhu železničnej dopravy v EÚ - Matuška, Ján
Úsilie zamerané na otvorenie trhov tak nákladnej, ako aj osobnej železničnej dopravy jednotlivých členských štátov konkurencii má za cieľ zvýšiť podiel železničnej dopravy na celkovej doprave tovarov a pasažierov v rámci EÚ. Snahy EK zamerané na zvýšenie atraktivity železničnej dopravy sa odzrkadľujú v troch železničných balíkoch opatrení pozostávajúcich zo smerníc a nariadení týkajúcich sa železničnej dopravy. Súbory opatrení boli vydané postupne v rokoch 2001, 2004 a 2007. Napriek snahám sa EK nedarí otočiť dlhodobý trend poklesu podielu tohto typu dopravy na celkovej doprave v rámci EÚ.