Prehľad vývoja ratingových modelov vo vybraných krajinách - Vlkolinský, Peter
Globálna finančná a hospodárska kríza z rokov 2008 až 2010, prechádzajúca v súčasnosti do recesie kladie nové nároky na účinnosť riadenia všetkých subjektov trhovej ekonomiky. Obzvlášť naliehavé je stabilizovať bankový sektor, ktorý uvádza do pohybu „krv“ ekonomiky – finančné prostriedky. Jedným z nástrojov stabilizácie tohto sektora sú aj matematicko–štatistické metódy, umožňujúce objektívne stanoviť a prognózovať finančnú situáciu podnikov–potencionálnych klientov bánk. Reálnu možnosť minimalizácie rizika bánk predstavujú ratingové modely, ktoré s prijateľnou spoľahlivosťou kvantifikujú bonitu klienta. Zmapovanie existujúcich ratingových modelov v Slovenskej republike a vo vybraných krajinách v zahraničí.