Medzikultúrna komunikácia - tri pohľady diplomatov v čase - Lapšanský, Ladislav
Recepcia reálií diplomatom Vladimírom Valachom. Historický optimizmus a harmonizácia. Propagácia jednej kultúry u druhej v ponímaní diplomata Hanuša Jelínka. Ponímanie prírody, stromov a lesov u Francúzov. Rudolf Schuster - prvý najvyšší predstaviteľ iného štátu, ktorý v parku pri zámku Versailles zasadil strom.