Hlavné faktory finančnej stability na Slovensku v prvom polroku 2012 - Klasco, Ján
Súčasný vývoj v eurozóne potvrdzuje dôležitosť otázky finančnej stability. Kombinácia neudržateľného verejného dlhu, slabého ekonomického rastu a nedostatku kapitálu a likvidity vo viacerých európskych bankových skupinách vytvára začarovaný kruh, pričom neexistuje jednoznačné východisko zo súčasnej situácie. Hlavné riziká ovplyvňujúce finančnú stabilitu možno zhrnúť do štyroch kategórií. Prvou je kreditné riziko podnikov a domácností ovplyvnené najmä slabnúcim makroekonomickým vývojom. Vzhľadom na vysokú kapitálovú primeranosť a primeranú politiku v oblasti opravných položiek sa ale toto riziko javí ako zvládnuteľné z pohľadu bankového sektora. Do druhej kategórie možno zaradiť vysokú koncentráciu slovenských štátnych dlhopisov v portfóliách bánk. Z dôvodu tejto koncentrácie aj menšie pohyby cien domácich štátnych dlhopisov môžu viesť k výraznejším stratám z precenenia. Toto riziko je však do veľkej miery zmiernené držbou veľkej časti týchto dlhopisov v portfóliu cenných papierov držaných do splatnosti. Tretím, závažnejším faktorom je klesajúca ziskovosť ovplyvnená slabnúcim úverovým trhom, rastúcim konkurenčným tlakom a fiškálnou politikou. Posledné riziko vychádza z kombinácie vysokej miery zahraničného vlastníctva domácich bánk a ideologického smerovania európskej finančnej regulácie, ktoré je zamerané na veľké európske bankové skupiny a systematicky podceňuje význam stability bankového sektora na úrovni členských štátov.