Banková únia a jednotný mechanizmus dohľadu - Čillíková, Júlia
Od 1. januára 2011 začal v Európskej únii fungovať Európsky systém finančného dohľadu, ktorý má prispieť k zlepšeniu spolupráce medzi orgánmi dohľadu v členských štátoch EÚ, posilneniu dohľadu nad cezhraničnými skupinami a vytvoriť súbor jednotných európskych pravidiel platných pre všetky finančné inštitúcie na vnútornom trhu. Výkon dohľadu nad subjektmi finančného trhu bol ponechaný na národnej úrovni. Pod vplyvom pretrvávajúcej finančnej a hospodárskej krízy európske inštitúcie v polovici roka 2012 navrhli vytvorenie bankovej únie, ktorá pravdepodobne povedie k centralizácii výkonu dohľadu v eurozóne. Stručná analýza zverejnených návrhov.