Nová právna úprava zúčtovania mimoburzových derivátov - Šimkovič, Martin
Rast záujmu o hazardné hry vo forme OTC derivátov, resp. zvýšený záujem o špekulácie uzatvárané na základe OTC zmlúv1, chýbajúca právna úprava a s tým súvisiace nedostatočné oprávnenia národných regulátorov sa naplno prejavili v nedávnom nepriaznivom vývoji najmä v Európe a v Spojených štátoch amerických. Charakteristickým znakom obchodovania s týmto typom finančného nástroja je netransparentnosť. Tá spočíva už v samotnom charaktere OTC zmlúv, ktoré vzhľadom na súkromnoprávnu povahu sú „šité na mieru klienta“, a preto sú prístupné len dotknutým zmluvným stranám. V dôsledku vzájomnej previazanosti protistrán OTC zmluvy vytvárajú zložité štruktúry vzájomnej závislosti, ktoré sťažujú určenie ich povahy a s tým spojené definovanie úrovne ich rizika.