Právo na konzulárnu ochranu vyplývajúce z občianstva Európskej únie - Hurná, Lucia, 1978-
Z článku 23 Zmluvy o fungovaní Európskej únie vyplýva pre občanov EÚ právo na diplomatickú a konzulárnu ochranu v tretích krajinách a to zo strany tých členských štátov, ktorých nie sú občanmi. Lisabonskou zmluvou došlo k prijatiu viacerých zmien v oblasti konzulárnej ochrany občanov Únie v tretích krajinách. Návrh novej smernice o konzulárnej ochrane podaný Komisiou v decembri 2011.