Účtovné zobrazenie časového rozlíšenia nákladov a výnosov v sústave podvojného účtovníctva - Hornická, Renáta, 1977-
Podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. účtuje účtovná jednotka náklady a výnosy v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň ich úhrady, inkasa alebo vyrovnania iným spôsobom (§ 3 ods. 2). Z uvedenej požiadavky zákona o účtovníctve vyplýva, že pre zaúčtovanie nákladu a výnosu v účtovníctve je rozhodujúci moment ich vzniku (t. j. splnenie definície nákladu a výnosu podľa zákona o účtovníctve) a nie, kedy nastal súvisiaci výdavok (úbytok peňažných prostriedkov alebo ekvivalentov peňažných prostriedkov) alebo súvisiaci príjem (prírastok peňažných prostriedkov alebo ekvivalentov peňažných prostriedkov). Táto požiadavka vedie k časovému rozlišovaniu nákladov a výnosov v účtovníctve a zabezpečuje sa prostredníctvom účtovania časového rozlíšenia nákladov a výnosov. Prezentácia účtovného zobrazenia časového rozlíšenia nákladov a výnosov v sústave podvojného účtovníctva v podnikateľskej účtovnej jednotke podľa slovenskej právnej úpravy.