V4 v NATO: čas na užšiu spoluprácu - Górka-Winter, Beata
Štáty Vyšehradskej štvorky vynaložili nemalú snahu, aby nová Strategická koncepcia NATO odrážala ich záujmy. Keďže členské štáty NATO vnímajú hrozby a ich význam vo vzťahu k bezpečnosti Aliancie rozdielne, išlo o náročný proces. Otázky, ktoré sú pre V4 kľúčové, ako napr. ďalšie rozširovanie NATO na východ alebo program protiraketovej obrany, patria v Aliancii k sporným témam. Nová bezpečnostná koncepcia, ktorú Aliancia prijala v roku 2010 síce odráža väčšinu kľúčových požiadaviek V4, to však samo osebe nie je pre krajiny V4 dostatočnou zárukou bezpečnosti.