Európska únia v 21. storočí: ekonomická kríza - vnútorná integrita v ohrození - Dzurňáková, Jana
Aktuálne obdobie hlbokej ekonomickej a finančnej krízy eurozóny prináša so sebou aj komplexnú a širokospektrálnu krízu legitimity Európskej únie, ktorá do značnej miery ovplyvňuje nie len jej pôsobenie vo vzťahu k svojim vlastným členom, ale najmä jej úlohu relevantného a zodpovedného aktéra na medzinárodnej scéne. V nadchádzajúcom období bude pre Európsku úniu kľúčovou predovšetkým nevyhnutnosť rozhodnutia o svojej ďalšej existencii a fungovaní. Súčasná kríza legitimity Európskej únie a aktuálne diskutované spôsoby budúceho smerovania Európskej únie, zahŕňajúce v krátkosti ako výhody, tak aj nevýhody každej z nich a náčrt obraz o zložitosti, rozsahu vplyvu a dopadov jednotlivých variácií.