Kvantifikácia nákladov vlastného kapitálu pomocou metódy CAPM - Jaroš, Jaroslav
Náklady na vlastný kapitál sú dané výnosovým očakávaním investorov (vlastníkov). Jeho objektívnou podstatou je využitie kategórie tzv. oportunitných nákladov, kedy je potrebné zohľadniť výnos z inej nevyužitej investičnej príležitosti so zhodnou mierou rizika pre vlastný kapitál (náklady obetovanej príležitosti). Určiť tieto náklady však v praxi patrí k najzložitejším úlohám finančného riadenia. Výber metódy na stanovenie nákladov vlastného kapitálu závisí do veľkej miery od právnej formy podnikania; v prípade akciových spoločností od faktu, či ide o spoločnosti obchodované na kapitálovom trhu alebo nie.