Efektívnu alokáciu zdrojov možno dosiahnuť aj bez využitia cien - Čaplánová, Anetta, 1967-
Nobelovu cenu za ekonómiu za rok 20122 získali Alvin E. Roth a Lloyd S. Shapley za svoj príspevok v oblasti ekonomického inžinierstva. Ich teória rieši problém, ako v praxi navrhnúť niektoré trhy, na ktorých sa nevyužíva alokácia pomocou cenového mechanizmu tak, aby dobre fungovali. Podľa oznámenia Švédskej kráľovskej akadémie táto cena bola Shapleymu a Rothovi udelená za teóriu stabilnej alokácie a využitie dizajnu trhov. Kombinácia Shapleyho teoretického prístupu a Rothovho empirického výskumu, experimentov a praktického dizajnu, vytvorili a spropagovali novú podnetnú oblasť ekonomického výskumu a súčasne prispeli k zlepšeniu činnosti viacerých trhov. Ich práca poskytuje nové pohľady na to, ako dochádza k alokácii vzácnych zdrojov na trhoch, ktoré nevyužívajú cenový mechanizmus. L. S. Shapley sa zaslúžil v prvom rade o formuláciu teoretických postupov potrebných pre štúdium a porovnanie rôznych párovacích metód. A. Roth nadviazal na jeho prácu a s využitím experimentálnej ekonómie a dizajnu trhov riešil reálne ekonomické problémy.