Plánovanie ako bazálny manažérsky proces - Závadská, Zuzana
Plánovanie je manažérsky proces, ktorý je prítomný vo všetkých sociálno-ekonomických systémoch. Každá udalosť, ktorá sa udeje, môže byť vo všeobecnosti náhodou, udalosťou v cyklickej alebo necyklickej pravidelnosti alebo výsledkom plánovania. Plánovitosť je znakom systémového prístupu v manažmente. Aj keď niektoré udalosti môžu vzniknúť ako náhoda, schopnosť manažérov ako riadiaceho systému reagovať na takéto javy je determinovaná plánmi cieľovej orientácie podniku a jeho jednotlivých subsystémov – štruktúrnych častí (organizačná jednotka, proces, projekt) podľa zvoleného prístupu k manažmentu. Východiská plánovania a činnosti, ktoré je nevyhnutné v procese plánovania uskutočniť.