Podnikateľské modely - Vogl, Michaela
V podnikateľskom kontexte je podnikateľský model odvodený od podnikovej stratégie alebo naopak, podnikateľský model je obrazom podnikovej stratégie. Túto formuláciu niektorí autori rozširujú a hovoria, že model je zjednodušeným zobrazením výkonnosti podniku a ukazuje, ktoré zdroje plynú do podniku a ako budú zdroje cez vnútropodnikové procesy pretransformované na speňažiteľné informácie, výrobky a služby. Podnikateľský model by mal pomôcť pri pochopení nových obchodných foriem a pri včasnom rozpoznaní ich príležitostí a hrozieb. Podnikateľský model sleduje predovšetkým vonkajšiu situáciu podniku. Až následne sa upriami pohľad dovnútra na hodnototvorné aktivity s kľúčovými kompetenciami.