Ochrana spotrebiteľa finančných služieb a otázka jej nutnosti v praxi - Škriniar, Pavel, 1979-
Potreba zmiernenia nerovného postavenia klienta v právnom vzťahu k poskytovateľovi finančných služieb. Schopnosť porozumieť poskytovaným informáciám a oboznámenie klienta s tým, čo finančný produkt prináša. Transparentnosť finančného trhu a finančná gramotnosť klientov.