Gender pri výučbe jazykovej komunikácie - Melušová, Elena, 1953-
Analýza a porovnanie gramatického rodu - javu, ktorý súvisí s lingvistickou kategóriou existujúcou v európskych jazykoch. Analýza kategórie gramatického rodu v angličtine a vybraných európskych jazykov, s cieľom poukázať na existenciu prepojenia medzi gramatickým rodom a extralingvistickou realitou. Stručný pohľad na gramatický rod a myšlienka prisúdenia signifikatívnej hodnoty ku kategórii rodu, analýza historických dôvodov vzniku genderovej problematiky. Diachronický a synchronický pohľad na rodovú problematiku anglického jazyka a rodové vyjadrovanie reprezentatívnej vzorky európskych jazykov.