Karta sa obrátila - Pressburg, Adrian Peter
Krízou oslabené Španielsko a Portugalsko a hľadanie pomoci v bývalých latinskoamerických kolóniách. 22. summit Organizácie ibero-amerických štátov v kastílskom prístavnom meste Cadíz. Manifestácie obyvateľstva proti úsporným opatreniam. Vzostup Latinskej Ameriky v prvej dekáde 21. storočia. Ibero-americké vzťahy až do vypuknutia krízy 2008/2009 plodné a vzájomne výhodné. Zisky španielskych a portugalských spoločností z investícií do latinskoamerickej energetiky, bankovníctva, služieb a informačných technológií. Španielske migračné pohyby. Účasť brazílskej prezidentky Dilmy Rousseff na summite.