Kolaborace má v logistice pozitivní konotace
Trend spolupráce medzi konkurentmi - tzv. competitive collaboration. Logistická kolaborácia medzi výrobcami. Spolupráca v oblasti dodávateľských reťazcov za účelom optimalizácie logistických operácií. Spolupráca firiem najmä v USA a taktiež v Európe. Príklady spolupráce. Kooperácia logistických firiem v rámci spoločných sietí. Horizontálna a vertikálna spolupráca. Fourth party logistics (4PL). Multiklientské centrá. Spolupráca medzi dodávateľmi a odberateľmi.