Socio-kultúrny kontext spolužitia v európskom priestore: aktuálne výzvy a limity - Plávková, Oľga
Pod tlakom globalizačných trendov sa menia kontúry celosvetovej stratifikácie ľudskej spoločnosti do výrazne asymetrického rozdelenia na bohatú elitu, stagnujúce stredné vrstvy a skupiny výrazne ohrozené sociálnym vylúčením. Nová stratifikácia vyjadruje nerovnomernosť distribúcie bohatstva, rozdiely v stupni mobility ľudí v sociálnom priestore, v plynutí času i celkovej kvalite spolužitia. Reflexiou týchto zmien vo verejnosti EÚ v oblasti formovania súdržnej spoločnosti a boja proti sociálnemu vylúčeniu, s pohľadom na špecifikum Slovenska.