Využitie analýzy hlavných komponentov v analýze rizík pri investovaní do portfólia cenných papierov - Izakovičová, Michaela
PCA (Principal Component Analysis) faktorový model a jeho využitie na odhad rizika portfólia. Vplyv rizika na správanie sa investora na finančnom trhu. Hlavná úloha finančnej analýzy - určiť s akými druhmi rizika sa investor môže na finančnom trhu stretnúť, ako určiť výšku tohto rizika a ako ho eliminovať. Na finančnom trhu sa stretávame s dvomi druhmi rizík: špecifické riziko a trhové (systematické riziko). Výpočet rizikovosti portfólia pomocou analýzy hlavných komponentov (Principal Component Analysis).