Vyjadrenie niektorých mier rizika v neživotnom poistení - Simanová, Barbora
Príspevok predstavuje niektoré miery rizika popísané príslušnou náhodnou premennou, ktorých vznik priamo súvisí s distribučnou funkciou. Distribučnú funkciu, ako nástroj merania rizika, možno určiť na základe dát o individuálnych výškach škôd, ktorými disponuje poisťovňa. Pre typické rozdelenia popisujúce individuálnu výšku škody sa odvodia na základe nej štyri funkcie vhodné na meranie rizika, pomocou ktorých možno analyzovať pozitívne zošikmené spojité rozdelenia. Aplikačná časť je zameraná na využitie odvodených funkcií pre Paretovo rozdelenie s ťažkým pravým koncom.