Finančná stabilita a reforma medzinárodného finančného systému - Szanto, Erich
Hypotekárna kríza v USA viedla k svetovej finančnej kríze. Svetová finančná kríza najviac postihla väčšinu priemyselné vyspelé štáty sveta. V súčasnosti je známy celý rad faktorov, ktoré viedli ku vzniku svetovej finančnej krízy. S jednotlivými faktormi je možné oboznámiť sa v správe, ktorú vypracovala odborná komisia v USA. Závery tejto komisie sú jednoznačné, že krízu bolo možné odvrátiť za predpokladu, že by sa dodržiavali v praxi všetky legislatívne normy, ktoré boli prijaté v USA vo finančnom sektore. Na základe podrobných analýz možno konštatovať, že ku vzniku hypotekárnej krízy v USA a následne ku vzniku svetovej finančnej krízy prispelo veľa v súčasnosti už známych faktorov.