"Koncesionárske poplatky" - poplatok alebo daň? - Zubaľová, Alena, 1959-
Slovensko prešlo od vstupu do EÚ zásadnými zmenami v oblasti vyberania, platenia a vymáhania koncesionárskych poplatkov. Došlo k zmene názvu resp. označeniu koncesionárskych poplatkov na úhradu za službu verejnosti. Slovenská republika patrí medzi krajiny, ktoré majú tento poplatok zavedený, aj keď povinnosť platiť úhradu za služby verejnosti viažuce sa na miesto odberu elektriny predstavuje v Európe unikát. V niektorých krajinách Európy bol tento poplatok zrušený (Maďarsko, Portugalsko) ale existujú aj také, ktoré koncesionárske poplatky nikdy zavedené nemali (Španielsko a Estónsko).