Dane z energií a ich pozícia v Slovenskej republike a v EÚ - Válek, Juraj, 1981-
Princípy zdaňovania elektriny, uhlia a zemného plynu sú upravené smernicou Rady 2003/96/ES. Situácia rok po zavedení dane z energií v SR. Najvyššie príjmy v SR plynú do štátneho rozpočtu zo spotrebnej dane zo zemného plynu, najnižšie zo spotrebnej dane z uhlia.