SEPA - budúcnosť v oblasti bezhotovostných platieb - Kotasová, Miroslava
Jednotná oblasť platieb v eurách (Single Euro Payments Area – SEPA) je iniciatíva v oblasti platobnej integrácie, ktorá umožní spotrebiteľom, podnikom a organizáciám verejnej správy vykonávať bezhotovostné platby v eurách v celom SEPA priestore z jedného účtu umiestneného kdekoľvek v tejto oblasti pomocou jednotného súboru platobných nástrojov rovnako ľahko, efektívne a bezpečne ako v súčasnosti pri platbách v domácom kontexte. Základnými SEPA platobnými schémami sú SEPA úhrada, SEPA inkaso a spoločný rámec pre platobné karty. SEPA platobné schémy vytvorila Európska platobná rada (European Payment Council), ktorá je rozhodovacím a koordinačným subjektom európskej bankovej komunity vo vzťahu k platobným službám