Daňové systémy krajín Škandinávie - Ďurinová, Ivona, 1964-
Škandinávske štáty patria medzi krajiny, ktoré majú rozvinuté ekonomiky, vysokú životnú úroveň svojich obyvateľov a štedré sociálne systémy, vďaka ktorým sa tieto krajiny považujú za tzv. sociálne štáty. Charakteristické sú vysokou mierou solidarity, ale aj vysokou mierou zdanenia. Daňové systémy severských krajín sa vo všeobecnosti považujú za pomerne zložité, ale súčasne spravodlivé a efektívne. Majú však tak svojich prívržencov, ako aj odporcov. Daňový systém Dánska a Švédska, základné informácie o priamych a nepriamych daniach, zvláštnosti a zaujímavosti týchto daňových systémov, ktoré sú pevným základom uvedených sociálnych štátov.