Integračný potenciál obce v kontexte good governance - Žárska, Elena, 1955-
Vývoj modernej verejnej správy je konfrontovaný s novými paradigmami spoločnosti, úlohou a pozíciou štátu, rastúcimi nárokmi na efektívnosť a kvalitu celého systému. Jedným zo súčasných teoretických konceptov verejnej správy reflektujúcim tieto procesy je good governance (public governance). Medzi jeho dôležité aspekty patrí sieťovanie. Sieťovanie aktérov ako aj aktivít je založené na integračnom potenciáli inštitúcií verejnej správy. Príspevok sa zaoberá integračným potenciálom obcí s prípadovou štúdiou SR, kde ako významný predpoklad definuje rozsah samosprávy. Využívanie integračného potenciálu rastie s veľkosťou obce pri spolupráci so súkromným sektorom a s inštitúciami verejného sektora mimo spolupráce s inými obcami.