Finančná a daňová sila obcí na Slovensku - Dugasová, Barbora, 1986-
Decentralizácia verejnej správy priniesla slovenským obciam posilnenie príjmovej základne ich rozpočtov. Hlavne fiškálna decentralizácia priniesla značné zvýšenie daňových príjmov, čím sa zvýšila daňová a následne aj finančná sila obcí. Pozitívny trend týchto ukazovateľov prerušila finančná kríza, ktorá spôsobila pokles vlastných príjmov obcí.