Aktuálnosť teórií menovej integrácie - Muchová, Eva, 1961-
Prebiehajúca diskusia medzi ekonómami a politikmi, či politika one-size-fits-all je vhodná pre tak heterogénne zoskupenie akým je menová únia. Politici zastávajú názor prevažne v prospech menovej únie, ekonómovia majú stále viac pochybností. Argumenty odporcov ekonomickej a menovej únie v Európe vychádzajú najmä z prvotnej práce Róberta Mundella publikovanej v roku 19612. Mundell vtedy otvoril problematiku optimálnej menovej oblasti spolu s nastolením otázky, za akých podmienok je pre skupinu krajín výhodné zaviesť spoločnú menu. Práca bola uverejnená v období, keď diskusie o výhodách a nevýhodách fixného a plávajúceho kurzu sa viedli väčšinou v akademickej rovine, národná mena sa považovala za nevyhnutnosť a krajiny neuvažovali o vzdaní sa národnej meny a tým straty suverenity v menovej oblasti.