General conditions for legislation for the prohibition of competition in business law - Pšenková, Jana
Cieľom zakotvenia právnej úpravy zákazu konkurencie v Obchodnom zákonníku – z.č. 513/1991 Zb., ktorý upravuje z hľadiska svojej pôsobnosti postavenie podnikateľov, obchodné záväzkové vzťahy, ako aj niektoré iné vzťahy súvisiace s podnikaním, je garancia určitého stupňa právnej istoty spoločníkov pred prípadným negatívnym správaním jedného alebo viacerých z nich a zneužívaním informácií pre vlastnú podnikateľskú činnosť. Obmedzenia, v podobe stanovených povinností pre konkrétne subjekty v jednotlivých typoch obchodných spoločností a v družstve, vychádzajú z článku 35 ods. 2 Ústavy SR, podľa ktorého môže zákon stanoviť podmienky a obmedzenia výkonu určitých povolaní alebo činností.