Analysis of influence of anti-crisis measures on basic macroeconomic indicators in the Slovak Republic - Strelcová, Stanislava
Na zvrátenie hospodárskej krízy prijala vláda Slovenskej republiky značné množstvo opatrení, nie všetky však boli efektívne. Účinnosť opatrení so zameraním na podporu hospodárskeho rastu sa prejavila hlavne v rokoch 2010 a 2011, kedy bola zaznamenaná zvyšujúca tendencia tohto makroekonomického ukazovateľa. Zo spomínaných opatrení sa pod zvyšovanie ekonomického rastu podpísala predovšetkým realizácia projektov partnerstva súkromného a verejného sektora, a to vďaka investíciám pri výstavbe rýchlostnej cesty R1. Ďalšie uvádzané opatrenie – šrotovné – nedosiahlo požadovaný efekt, pretože dopyt po nových automobiloch vyrábaných na Slovensku bol nízky. Výška miery nezamestnanosti je na Slovensku dlhodobým problémom, ktorý sa počas pôsobenia hospodárskej krízy prehlbuje. Aj preto sa kládol veľký dôraz na protikrízové opatrenia pôsobiace práve na trhu práce.