V rámci programu ESO sa od 1.1.2013 začalo s opatreniami v miestnej štátnej správe - Neupauerová, Zuzana
Od 1. januára 2013 vošiel do platnosti zákon 345/2012 o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe, ktorý realizuje zámery Programového vyhlásenia vlády na roky 2012 - 2016 a ciele Programu ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená štátna správa).