Postavenie manažmentu talentov v riadení organizácie - Olexová, Cecília, 1976-
Koncepcia manažmentu talentov ako procesu, ktorý pre organizáciu zaistí dostatok talentovaných ľudí, vznikla koncom deväťdesiatych rokov 20. storočia a získala si svojich stúpencov, ako aj kritikov, ktorí manažment talentov považujú za módnu novinku alebo len nový názov na známe postupy. V súčasných ekonomických podmienkach pôsobenia organizácií predstavujú kvalitní zamestnanci s vysokým potenciálom rastu, tvorivosti a výkonnosti dôležitý zdroj konkurencieschopnosti organizácie, na druhej strane majú organizácie tendencie prijímať aj nepopulárne opatrenia v oblasti zamestnávania ľudí a znižovania nákladov na ľudské zdroje. Vymedzenie pojmu talent a manažment talentov ako aj vlastné zistenia o vnímaní manažmentu talentov a postavení talentov vo vybraných organizáciách.