Mierový proces na Blízkom východe: priebeh izraelsko-palestínskych rokovaní v Nórsku (1993) - Michaľák, Tomáš
V roku 1982 nórska Strana práce pomohla založiť inštitút FAFO2, ktorý mal za úlohu skúmať životné podmienky Palestínčanov na Izraelom okupovaných územiach a vo východnom Jeruzaleme. Jedným zo spolupracovníkov tejto organizácie bol aj Terje Rod Larsen (neskorší riaditeľ FAFO), ktorý pri svojej práci prichádzal do kontaktu s dôležitými aktérmi izraelskej aj palestínskej diplomacie. Larsen sa v máji 1992 stretol s Jossim Beilinom, izraelským poslancom za Stranu práce a zástancom rokovaní s Palestínčanmi, ktorého informoval, že z poverenia štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Nórska Jana Egelanda ponúka Izraelu možnosť vytvoriť tajný komunikačný kanál medzi Izraelom a OOP. Keď sa po voľbách v júni 1992 dostala v Izraeli k moci Strana práce, Jan Egeland priamo oslovil Jossiho Beilina, ktorý sa v novej izraelskej vláde stal tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí s konkrétnym návrhom. Návrh Jana Egelanda spočíval v tom, že Nórsko zorganizuje stretnutie medzi Beilinom a niekoľkými vysoko postavenými zástupcami OOP. Beilin súhlasil a navrhol, aby rozhovory viedol Jair Hirschfeld, izraelský vedec a profesor na Haifskej univerzite (známy svojím kladným postojom k mierovému urovnaniu s Palestínčanmi) spolu s ďalším vedcom Ronom Pundakom Rozhovory na vedeckej úrovni síce nezaväzovali izraelskú vládu plniť ich odporúčania, avšak dovoľovali hľadať spoločné prieniky a udržiavať otvorené možnosti, ktoré by slúžili ako alternatíva k prebiehajúcim rozhovorom vo Washingtone.