Teoretické východiská chápania fenoménu globálnej bezpečnosti - Holas, Lukáš
Stručné vymedzenie, črty a teoretické prístupy k pojmu bezpečnosť, respektíve jeho najvyššej formy – globálnej bezpečnosti. Najvýznamnejšie zmeny v znakoch daného fenoménu po skončení studenej vojny a predstavuje liberalizmom ovplyvnené teórie globálnej bezpečnosti. Kľúčové črty a vybrané časti skúmaných teórií a ich implementácia do odporúčaní pre NATO ohľadne jeho dlhodoej stratégie pri tvorbe európskeho bezpečnostného prostredia.