Globální trendy 2030
Štúdia Global trends 2030, ktorú vydala americká National Intelligence Council v minulom roku, a ktorá predstavuje akýsi rámec k uvažovaniu o možných globálnych trajektóriách v budúcich 15-20 rokoch. Štyri megatrendy a šesť tzv. game changers - čiernych labutí. Megatrendy: individualizácia, mocenské posuny, meniace sa demografické vzorce, potraviny, voda a energie. Čierne labute. Štyri alternatívne scenáre budúcnosti.