Vplyv subvencií na celkovú užitočnosť v malom a veľkom štáte - neoklasický grafický model - Grančay, Martin, 1984-2024
Analýza účinkov vývozných subvencií na celkovú užitočnosť v malých a veľkých štátoch. Analýza bola vykonaná pomocou neoklasického geometrického modelu založeného na krivkách PPF a CIC. Subvencia je pre oba typy krajín menej výhodná ako slobodný medzinárodný obchod. Vývozná subvencia v smere komparatívnych výhod má pritom negatívnejšie účinky na celkovú užitočnosť vo veľkých krajinách ako na užitočnosť v malých krajinách. Pri vývoznej subvencii v protiklade s komparatívnymi výhodami nemožno jednoznačne určiť, či sú jej dopady negatívnejšie v malej alebo vo veľkej krajine.