K otázkám implementace FATCA s přihlédnutím k evropským pravidlům ochrany osobních údajů - Prokeš, Josef
V súčasnosti neexistuje právny základ k tomu, aby finančné inštitúcie zpracovávali osobné údaje klientov pre účely FATCA a tieto údaje posielali do Spojených štátov amerických. Ochrana osobných údajov si v propojenom svete vyžaduje komplexný systém záruk, ktoré zaistia transparentnosť procesu spracovania dát, pri ktorom by nedošlo k bezdôvodnému zasiahnutiu do dôverného vzťahu medzi finančnou inštitúciou a klientom. Jednotný prístup v rámci EÚ je proces, ktorého cieľom je nastaviť zodpovedajúci právny rámec a regulátory, ktoré umožnia recipročnú výmenu informácií pre zber a prenos údajov uvedených v FATCA.