Spoločenské a ekologické dopady zvyšovania hladiny morí na mobilitu ľudskej populácie - Černota, Mikuláš, 1979-
Fenomén migrácie človeka spôsobený zmenou stavu životného prostredia v podmienkach klimatických zmien na Zemi. Identifikovanie kauzálnych vzťahov migrácie obyvateľstva a degradácie životného prostredia s dôrazom na cezhraničnú dimenziu opatrení v kontexte zdieľania bremena medzinárodnej zodpovednosti. Analýza socioekologických elementov environmentálnej migrácie metódou komparácie prípadových štúdií vysídľovania populácií v krajinách sveta a jednotlivé princípy kauzality prepojenia prírodných zdrojov a migračných tlakov na človeka. Koncept adaptácie a rozbor migrácie ako adaptačnej stratégie a analýze politiky medzinárodných schém implementácie adaptácie do praxe. Problematika zvyšovania hladiny mora v ohrozených oblastiach, ako príklad nútenej migrácie z environmentálnych dôvodov.