Liberalizácia medzinárodnej civilnej leteckej dopravy vs. liberalizmus ako zahranično-obchodná filozofia štátu - štatistická analýza - Grančay, Martin, 1984-2024
Autor skúma, či existuje štatistická závislosť medzi všeobecným postojom štátov k liberalizácii zahraničného obchodu a stupňom protekcionizmu, ktorý uplatňujú v leteckej doprave. Korelačnou analýzou porovnáva hodnoty váženého indexu liberálnosti leteckej dopravy WALI a indexov reštriktivity obchodu OTRI a TTRI v 100 štátoch a územiach sveta. Zistilo sa, že najliberálnejší prístup k medzinárodnej civilnej leteckej doprave majú veľké štáty s vysokým príjmom na obyvateľa, naopak, najprotekcionistickejší prístup majú malé štáty s nízkym príjmom na obyvateľa.