Energetika - akcelerátor alebo inhibítor rusko-čínskej spolupráce? - Holas, Lukáš
Stručná analýza energetickej spolupráce medzi Ruskou federáciou a Čínou. Napriek priaznivým predpokladom dochádza v súčasnosti k neuspokojivému tempu prehlbovania tejto spolupráce, čo môže mať za následok destabilizáciu bilaterálnych rusko-čínskych vzťahov v budúcnosti. Jednoznačnosť prístupu a upustenie od využívania energetiky ako nástroja zahraničnej politiky Ruska voči Číne je potrebné aj z dlhodobého hľadiska, a to najmä v súvislosti s potenciálom, respektíve hrozbou, ktorý pre Rusko predstavujú obrovské čínske ložiská bridlicového zemného plynu.