Priority zahraničnej politiky Ruskej federácie po nástupe Vladimíra Putina do prezidentského úradu - Chuguryan, Simona, 1977-
Súčasné Rusko je ešte stále v procese transformácie a usiluje sa o svoje zaradenie medzi vyspelé demokratické štáty. Smerovanie zahraničnej politiky Ruska je ovplyvnené globálnou systémovou krízou a výsledkom prezidentských volieb v USA. Existencia veľkého vojenského, energetického surovinového potenciálu stavia Ruskú federáciu do pozície významného aktéra svetovej politiky, ktorý bude presadzovať svoje strategické a geopolitické záujmy.