Ukrajinsko-ruské vzťahy v oblasti jadrovej energetiky - Kunychka, Mykhaylo, 1990-
V súčasnosti, spolupráca medzi Ukrajinou a Ruskom v oblasti jadrovej energetiky sa rozvíja veľmi dynamicky, ale jej výsledky nemožno charakterizovať jednoznačne v dôsledku prítomnosti negatívnych a pozitívnych faktorov. Negatívny faktor pre Ukrajinu je vysoká, takmer monopolná závislosť Ukrajiny na dovoze ruského jadrového paliva, ktorá sa vzťahuje aj na technologický rozvoj. Vo vzájomných vzťahoch, čo sa tyká politických a ekonomických rozhodovaní, dominuje Ruska federácia. Strategické ciele Ruska nie vždy harmonizujú s národnými záujmami Ukrajiny, čo je zdrojom významných rizík pre politickú, hospodársku a energetickú bezpečnosť Ukrajiny.