Fiškálna a rozpočtová politika v kontexte prechodu k fiškálnej únií vo vybraných krajinách - Neupauerová, Zuzana
Z nedávnej finančnej a hospodárskej krízy sa Európa v mnohom poučila. Je viditeľné, že vo vysoko integrovanej Únii – a o to viac v únii menovej – sú naše hospodárstva a naše úspechy prepojené. Hoci má EÚ na koordináciu hospodárskej politiky niekoľko nástrojov, krízou bolo dokázané ich neúplné využitie, ktoré spôsobilo v systéme spracovania a riadenia medzery. Na základe týchto skutočností sa vytvoril široký politický konsenzus, ktorý si vyžaduje zmenu tejto situácie ako to, že EÚ musí byť vybavená rozsiahlejším a účinnejším súborom politických nástrojov, aby sa zaistilo jej budúce prosperovanie a životná úroveň. Makroekonomické nerovnováhy by sa mali skúmať spoločne s fiškálnou politikou a štrukturálnymi reformami na podporu rastu. Cieľom by malo byť zabezpečenie makroekonomickej stability, predchádzanie výskytu škodlivých nerovnováh a zriadenie podmienkok širokého makroekonomického rámca. Tieto opatrenia by mali umožniť udržateľný a dynamický rast.