EÚ ako aktér medzinárodných vzťahov. Niektoré teoretické aspekty - Kurucz, Milan, 1954-
EÚ je špecifickým aktérom medzinárodných vzťahov, ktorý ovplyvňuje a formuje svoje bližšie i vzdialenejšie prostredie prevažne hospodárskymi, diplomatickými a normatívnymi prostriedkami. Je teda civilným aktérom, resp. civilnou veľmocou, ktorá po skončení studenej vojny využíva širší priestor pre presadzovanie alternatívneho modelu medzinárodnej spolupráce preferujúcej spoluprácu namiesto konfrontácie. EÚ ani po rozpade bipolarity nie je strategickým konkurentom USA a rešpektuje jeho postavenie ako superveľmoci a hegemóna. Budúcnosť EÚ ako civilnej veľmoci.