Nelegálna migrácia - súčasť migračných procesov v Európe - Liďák, Ján
Nelegálna migrácia v európskych krajinách nadobúda v poslednom období novú dynamiku a ukazuje sa, že zvyšovanie počtu nelegálnych migrantov v Európe bude dlhodobým trendom. Nelegálna migrácia predstavuje veľmi závažný fenomén politický, spoločenský i ekonomický, predovšetkým preto, že ilegálna migrácia je zdrojom nelegálnej pracovnej činnosti, ale aj pašovania a obchodovania s ľuďmi a iných foriem kriminality. Negatíva nelegálnej migrácie i jej značný objem podčiarkujú potrebu premysleného, komplexného a koordinovaného postupu proti nej, ako aj dôležitosť informovanosti o jej podstate a rizikách.