Vplyv integrácie v Latinskej Amerike na vzťahy s EÚ a USA - Šabo, Marián
Multilaterálne vzťahy medzi Latinskou Amerikou, EÚ a USA. Päť systémov vzájomnej spolupráce (usporiadania multilaterálnych vzťahov): transatlantický, interamerický, euro-latinskoamerický, iberoamerický a latinskoamerický. Kríza multilateralizmu. Analýza existujúcich systémov usporiadania multilaterálnych vzťahov a poukázanie na to, že ich budúci vývoj bude závisieť od interakcií v rámci strategického kvarteta: Brazília, Španielsko, USA, Mexiko.