Analýza demografického prechodu - Grešš, Martin, 1978-
Fáza 2 - ranná industriálna spoločnosť. Fáza 3 - neskorá industriálna spoločnosť. Fáza 4 - postindustriálna spoločnosť. Fáza 5 a 6 - starnutie populácie a jej úbytok.